| سید مهدی سیدی |
صحبت از کارهای بد ما نیست؛ سخن درباره همین کارهای خوب ماست. درست است که در زندگی خطاها و عصیانهایی داریم و باید برای آن چاره بجوییم و به هرنحو جبران کنیم، اما شاید لازم باشد قدری هم راجع به کارهای خوبمان صحبت کنیم. همین کارهایی که به آن میبالیم و با خیالجمعی با خدا چرتکه میاندازیم و بیبر و برگرد بهشت را بر خود واجب میدانیم. البته خدا را چه دیدی شاید با دیده محبتش یکی از همین کارهای خوب را پذیرفت و سند رهایی ما از دوزخ را صادر کرد.
واقعیت ماجرا آن است که خداوند کارهای خوب ما را نخواهد خرید مگر آنکه کاملا برای او خالص و تمیز شده باشد. بد نیست مقداری روی کارهایمان دقیق شویم و نیتهای مخلوط شده را الک کنیم تا معلوم شود چند درصدش برای خداست و چند درصد قاطی دارد.
این پنج مورد را مرور کنیم و بسنجیم چقدر از این نفوذیها رنج میبریم:
1- عادتها و تکرارها
بعضی کارهای خوب ما، نیت درست و صحیحی ندارد و در قفسه عادتهای ما قرار گرفته است. آنقدر به آن وابسته شدهایم که حتی اگر آن را ترک کنیم مریض میشویم. نه آنکه عادت کردن به کار خوب بد باشد، که حتما خوب است ولی باید مدام مراقب باشیم عادتها، نیتهای صحیح و آگاهیهای روشن ما را به تکرار و بیمحتوایی دچار نکند.
2- ترسها و وحشتها
گاهی به خاطر اینکه از چیزی یا کسی میترسیم کارهای خوبی را انجام میدهیم. اینجا معلوم نیست واقعا کار را برای خدا انجام میدهیم یا به خاطر ترس از دیگران. این دیگران میتواند همسر و خانواده باشد یا اداره و همکار و یا حتی جامعه و آبرو.
3- تقلیدها
کارهای خوب گاهی ریشه در تحمیلهای جمعی جامعه دارد. چون همه انجام میدهند من هم انجام میدهم. معلوم نیست اگر تنها بودم باز همان کار را انجام میدادم یا نه؟ درست مثل بعضیها که در مسافرت خارج از اینرو به آنرو میشوند.
4- ریاکاریها
گاهی کارهای خوب برای ما صرفه دارد. میارزد که انجامش دهیم چون مورد تأیید جامعه قرار میگیریم و بیشتر تحویلمان میگیرند. معلوم نیست چند درصد از این کارها در دستگاه سنجش خداوند مهر قبول شد اخذ میکند.
5- فرارها
گاهی خوبیم چون داریم از چیزی فرار میکنیم. بعضی کارهای درست ما دقیقا به خاطر آن است که مسئولیت مهم دیگری را انجام ندهیم. چهبسا سالیان سال در مسیری مشهور به خوبکاری و نیکوکاری شدهایم اما غافل از اینکه کار اصلی که بر گردنمان بوده است را انجام ندادهایم.
یکبار سفت و سخت فهرست اعمال خوب خود را بررسی کنیم و سختگیرانه مو را از ماست بکشیم تا معلوم شود در سهامداری خداوند چند درصد از کارهایمان مستقیما مال خداست!